+48 91 4000 002 biuro@lgr-zalew.pl Pn-PT 8:00 - 16:00 ul. Dworcowa 4, 72-602 Świnoujście   •   NIP 855-157-26-99   •   REGON 320764818   •   KRS 0000342096

Śledź: najpopularniejszy gatunek morskich ryb

 

Śledź jest jednym z najpopularniejszych gatunków morskich ryb konsumpcyjnych dostępnych w Polsce. Wykorzystywany od setek lat doczekał się kilkuset przepisów kulinarnych i sposobów przyrządzenia.

Wartości odżywcze

Delikatne mięso śledzia bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, składniki mineralne a także witaminy głównie z grupy B a także A, E oraz tak ważną witaminę D3. Ponadto śledź należy do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi.

Zawarta w śledziach witamina A jest niezwykle ważna i korzystnie wpływa nie tylko na wzrok, ale i naskórek. Witamina D odpowiada za budowę kości, regulując gospodarkę wapnia. Z kolei witamina E stymuluje prawidłowy wzrost. W śledziach znajdziemy także witaminy z grupy B, a szczególnie B12 chroniąca przed niedokrwistością – składnik szczególnie deficytowy, zwłaszcza w jadłospisach wegetariańskich i wegańskich. Nie mniej istotna jest zawartość składników mineralnych w śledziach. Żelazo odgrywa ważną rolę w anemii, jod jest składnikiem hormonów, a cynk chroni przed infekcjami. Spożywanie śledzi wpływa również na zwiększenie produkcji serotoniny. Jest to jeden z „hormonów szczęścia”, dlatego w dłuższej perspektywie śledzie na pewno poprawią nam humor.

Śledź zawiera bogaty jest również w kwasy Omega-3, które należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wpływają korzystnie na metabolizm zwiększając go i wzmagając jednocześnie spalanie tkanki tłuszczowej. Efekt ten szczególnie docenią sportowcy, którzy walczą z nadmiarem tkanki tłuszczowej lub niedoborem energii potrzebnej do wysiłku. Skorzystają również na tym osoby dążące do obniżenia masy ciała. W ich przypadku uwagę należy zwrócić na ilość tłuszczu w jadłospisie. Kwasy Omega-3 przeciwdziałają nowotworom, a także powstawaniu groźnych zakrzepów krwi. Skorzysta na nich również intelekt – wspomagają bowiem przewodzenie impulsów nerwowych, dzięki czemu nasz mózg może pracować sprawniej. Niedobór kwasów Omega-3 może powodować osłabienie, senność, depresję, choroby układu krążenia i skóry.